Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 39-godišnjaka zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 247. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11 i produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. u svezi sa stavkom 2., a sve u svezi sa člankom 52. KZ-a. (19. 4. 2018.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 11. prosinca 2014. do 16. veljače 2015. na području Županije splitsko-dalmatinske kao direktor trgovačkog društva iz Splita; u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist u velikom iznosu; s jednom bankom zaključio 22. rujna 2014. ugovor o kreditnom okviru kojim je obvezao trgovačko društvo do 22. kolovoza 2015. na višekratno preuzeti kredit od 700.000,00 kuna. Na zahtjev banke okrivljenik je dao dodatna osiguranja plaćanja - ugovore o ustupu potraživanja (cesije) korisnika kredita, prema kojima bi umjesto njegovog trgovačkog društva, drugo trgovačko društvo vratilo banci kredite. Okrivljenik je bio svjestan da društvo neće biti u mogućnosti vratiti iznose kredita i da ne postoje potraživanja trgovačkog društva prema drugom trgovačkom društvu u iznosima za koje je u navedenom razdoblju namjeravao od banke preuzeti kredite.
Okrivljenik je u tri navrata podnio zahtjeve za isplatu kredita, kojima je kao sredstvo osiguranja plaćanja priložio ugovore o ustupanju potraživanja (cesije) u kojima je neistinito prikazao da je dužnik - cesus upoznat da potraživanja koja stari vjerovnik - cedent ima prema njemu, treba isplatiti novom vjerovniku - cesionaru banci i da na to pristaje. U nakani da u poslovnim ispravama prikaže neistinite podatke i isprave s takvim podacima upotrijebi u poslovanju, okrivljenik je ovim ugovorima neistinito potpisao predsjednika uprave drugog trgovačkog društva i njegov potpis ovjerio neistinitim pečatom drugog društva. Zaposlenici banke su povjerovali da je kredit osiguran ugovorima o ustupu potraživanja (cesijama) i s trgovačkim društvom zaključili su tri dodatka ugovora o kreditnom okviru od 22. rujna 2014. na temelju kojih je banka društvu iz Splita tijekom prosinca 2014. godine i tijekom veljače 2015. godine isplatila iznos od 523.550,27 kuna.
Ovaj kredit banci nije vraćen, osim iznosa od 17.142,05 kuna s obzirom da drugo trgovačko društvo nakon 31. prosinca 2014., kada su krediti dospjeli na naplatu, nije više bilo dužnik prema trgovačkom društvu iz Splita, a ovo društvo zbog neprekidne blokade žiro-računa od 16. ožujka 2015. nije moglo plaćati kredit. Počinjenjem ovog kaznenog djela trgovačko društvo iz Splita je oštetilo banku za iznos od 506.413,32 kune.