Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 40-godišnjaka zbog pokušaja teške tjelesne ozljede i povreda djetetovih prava

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavka 2. u svezi stavka 1. i članka 34. Kaznenog zakona/11, i dva kaznena djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. KZ-a. (19. 5. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 15. travnja 2020. u obiteljskom stanu na području jednog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nakon verbalne prepirke sa svojom suprugom koja je sjedila na trosjedu u dnevnom boravku, znajući da je njihovo dvoje malodobne djece budno u susjednoj sobi, počeo ju udarati nogama po cijelom tijelu i glavi pri čemu se ona zgrčila i pokrila glavu rukama, nakon čega ju je nastavio objema nogama udarati po cijelom tijelu, dok su djeca istovremeno plakala i dozivala majku. Tereti ga se da ju je prestao udarati kad je ona počela otežano disati, te da joj je opisanim postupanjem nanio tjelesne ozljede (veći krvni podlijevi lijeve čeono-sljepoočne regije glave, lijeve nadlaktice, lijeve strane prsnog koša postranično te prijelom stražnjeg kraka četvrtog lijevog rebra s pomakom).
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku). Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Splitu ukinulo je istražni zatvor i zamijenilo ga mjerama opreza iz članka 98. stavak 1. i 2. točka 3., 4., 5. i 10. Zakona o kaznenom postupku/08. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu uložilo je žalbu na tu odluku.