Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 29-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 1. u svezi s člankom 215. stavak 1. Kaznenog zakona. (19. 10. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 7. rujna 2017. oko 20,10 sati na području Županije splitsko-dalmatinske u borovoj šumi neposredno iznad svoje kuće, tijekom razgovora putem mobilnog telefona sa svojom djevojkom; svjestan da u uvjetima dugotrajne suše, visoke temperature zraka i snažnog jugoistočnog vjetra može izazvati požar i pristajući na to; na suhu gustu travu bacio dva neugašena opuška cigareta. Žar cigareta zahvatio je travu i zapalio vatru koja se nošena jakim vjetrom nekontrolirano proširila u smjeru sjevera i sjeverozapada. Vatra je opožarila oko sto hektara maslinika, vinograda i voćnjaka, kao i neobrađenih poljoprivrednih površina i zemljišta, dijelom u vlasništvu fizičkih osoba, a dijelom u vlasništvu Hrvatskih šuma d.o.o., koji su u potpunosti ili djelomično izgorjeli.
Širenje vatre koja je došla u neposrednu blizinu kuća i gospodarskih objekata zaustavljeno je pravovremenom intervencijom zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Split, 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa šireg područja Dalmacije, stotinjak pripadnika Hrvatske vojske i mještana koji su u 9,20 sati 8. rujna 2017. lokalizirali požar.
Požarom je vlasnicima prouzročena za sada točno neutvrđena materijalna šteta veća od 600.000,00 kuna.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ponoviti kazneno djelo.