Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice osumnjičenika zbog pokušaja prijevare

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je, nakon provedenog prvog ispitivanja u svojstvu osumnjičenika, donijela rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1967. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela prijevare u pokušaju iz članka 236. stavak 2. u svezi članka 34. Kaznenog zakona/11. (20. 1. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 15. siječnja 2021. u Splitu, nakon što su došli do informacije kako oštećenica na računu u banci ima veći iznos novčanih sredstava; zajednički i dogovorno sa za sada nepoznatom osobom, u nakani da se neosnovano materijalno okoriste u znatnom iznosu; nazvali oštećenicu na fiksni telefon te joj se predstavili kao policijski službenici koji moraju provjeriti njen novac jer imaju sumnju da je krivotvoren te da ga mora podići sa računa u banci i donijeti kući. Oštećenica im je povjerovala i otišla u banku, ali joj je službenica odbila isplatiti veliki iznos novca (47.000,00 eura) bez prethodne najave.
Kada su osumnjičenici ponovno kontaktirali oštećenicu, ona im je odgovorila da ne može podići toliki iznos novca, na što su joj, osnovano se sumnja, rekli da ode u banku i podigne 17.000,00 eura, što je ona i učinila, međutim službenica banke je posumnjala da se radi o mogućoj prijevari i o tome obavijestila policiju.
Oštećenica je prilikom ponovnog kontakta sa osumnjičenicima navela kako nije mogla podići više od pet tisuća eura na što su joj rekli kako će policijski dostavljač doći 16. siječnja 2021. oko devet sati po novac što je drugoosumnjičenik i napravio, no tada su ga uhitili policijski službenici i spriječili u daljnjoj namjeri.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, što je sudac istrage prihvatio i odredio mu istražni zatvor.