Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 24-godišnjak i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je 18. veljače ispitan državljanin Republike Hrvatske (1996.) zbog osnovane sumnja na počinjenje četiri kaznena djela, od kojih tri kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općom opasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. Kaznenog zakona/11, i jednog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ/11, a sve u svezi čl. 51. KZ/11. (20. 2. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 24-godišnjak u četiri navrata od 28. siječnja do 11. veljače 2020., dolazio na biciklu do objekata u Kaštel Štafiliću, Kaštel Starom i Kaštel Kambelovcu u nakani da izazove požare, te da je podesnim predmetom zapalio PVC kontejnere za smeće i suncobrane koji su se nalazili u blizini objekata. Vatra je potom zahvatila obližnje objekte i predmete te je nastala šteta u, za sada, neutvrđenom iznosu.
Zamjenica općinske državne odvjetnice je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijela sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.