Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 27-godišnjaka zbog prijetnje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1990.) zbog počinjenja kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona/11. (20. 3. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 23. prosinca 2016. oko 4,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, putem svog Facebook profila otvorenog na njegovo ime; u nakani da kod oštećenika izazove osjećaj osobne ugroženosti i straha; napisao prijeteću poruku na Facebook profilu kluba gdje je u sklopu književne večeri trebao nastupiti oštećeni novinar i pjesnik. Poruku u kojoj okrivljenik vrijeđa i prijeti ubojstvom je voditeljica kluba pokazala oštećeniku.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u optužnici je zatražilo da sud na temelju odredbe članka 541. Zakona o kaznenom postupku izda kazneni nalog kojim se prihvaća zahtjev ovog državnog odvjetništva i okrivljenik proglašava krivim te ga sud temeljem odredbe članka 139. stavak 3. Kaznenog zakona osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a potom mu temeljem odredbe članka 56. Kaznenog zakona izriče uvjetnu osudu na način da se kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci na koju je osuđen neće izvršiti ukoliko okrivljenik u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.