Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 60-godišnjaka zbog poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu  povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona i članka 37. Kaznenog zakona/11. (20. 5. 2016.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od početka 2005. do kraja 2006. na području Županije splitsko-dalmatinske postupao na način da je kao jedan od osnivača i jedini član uprave trgovačkog društva; u nakani da se to društvo neosnovano okoristi u velikom iznosu na štetu jedinice regionalne samouprave i ujedno umanji upravljačka prava malih dioničara drugog društva; zatražio od jedinog člana uprave trgovačkog društva da postupi suprotno odredbama članka 5. Ugovora o ugovaranju, naplati i evidenciji prodaje dionica od 28. veljače 2001. Prema ovim odredbama ugovora, koji je zaključen između jedinice regionalne samouprave i ovog trgovačkog društva, uprava trgovačkog društva bila je dužna voditi brigu o interesima jedinice regionalne samouprave kroz obavljanje obveza koje proizlaze iz ugovora i voditi evidenciju praćenja ugovora o prodaji dionica.

Okrivljenika se tereti da je omogućio punomoćniku tog društva, odvjetniku u Splitu, otkup dionica od dijela malih dioničara u korist trgovačkog društva nominalne vrijednosti 4,027.000,00 kuna s pravom na popust ugovorenim po članku 5. stavak 5. ugovora o prodaji dionica s popustom dioničkog društva jedinice regionalne samouprave, koji su sukladno odredbi članka 32. stavak 2. Zakona o privatizaciji (Narodne novine 21/96-73/2000) zaključeni s pojedinim malim dioničarima u ukupnom iznosu od 675.131,24 kuna popusta.

Okrivljenik je po nagovoru, umjesto da se usprotivi takvoj kupnji neotplaćenih dionica, odobrio ju i omogućio trgovačkom društvu da preuzme te dionice i time razmjerno umanji prava malih dioničara koji su temeljem odredbe članka 28. u svezi članka 8. stavak 1. točka 1. točka 1. Programa privatizacije društva imali pravo prvokupa tih dionica. Punomoćnik društva je od dijela malih dioničara otkupio plaćene i neotplaćene dionice društva i prenio ih na trgovačko društvo nakon čega je ovo trgovačko društvo jednokratno otplatilo neotplaćene dionice jedinice regionalne samouprave prikazujući kao da su ih otplatili mali dioničari. Pri tome je trgovačko društvo izbjeglo platiti jedinici regionalne samouprave iznos od 675.131,24 kune s osnove prava na popust, oštetivši tu jedinicu za navedeni iznos te povređujući pravo prvokupa malih dioničara stekao 25 posto plus jedan glas na skupštini dioničara društva i preuzeo upravljanje dioničkim društvom.