Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv 21-godišnjaka

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika ispitao je hrvatskog državljanina (1995.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo razbojničke krađe iz članka 231. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 2. u svezi stavka 1. KZ-a. (20. 6. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da je 21-godišnjak 17. lipnja 2016. oko 1,15 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi u prodavaonici preko pulta uzeo dva prehrambena artikla i pobjegao bez da ih je platio. Kada ga je u bijegu pokušao spriječiti građanin koji se zatekao na mjestu događaja, osumnjičenik je iz džepa hlača izvadio metalni odvijač i njime ozlijedio oštećenika (1989.) u predjelu prstiju desne šake. Neposredno nakon toga, 21-godišnjak je uz prijetnju istim odvijačem spriječio policijskog službenika Policijske uprave splitsko-dalmatinske u službenoj radnji koju je u okviru svojih ovlasti dužan obaviti te je policijski službenik bio primoran prema osumnjičeniku upotrijebiti raspršivač s nadražujućim sredstvom.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će osumnjičenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku). Istražni sudac je prihvatio navedeni prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela u trajanju od mjesec dana.