Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 67-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva i napada na službenu osobu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1949.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona i kaznenog djela napada na službenu osobu iz članka 315. stavak 2. u svezi stavka 4. KZ-a. (20. 7. 2016.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 23. lipnja 2016. oko 22,00 sata na području Županije splitsko-dalmatinske; s nakanom da usmrti oštećenika (1985.) u stanju s dijagnozom zbog čega nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima; nakon što mu je oštećenik prigovorio da ne prolazi tim putem, uboo ga nožem u predjelu trbuha. Oštećenik je zadobio ubodnu ranu i kada se pokušao obraniti rukom okrivljenika se tereti da mu je zadao ubodnu ranu u predjelu lijeve podlaktice odnosno teške tjelesne ozljede.
Okrivljeniku se stavlja na teret da je istog dana oko 23,30 sati u obiteljskoj kući; nakon što su ga policijski službenici pozvali da se dragovoljno preda i iziđe iz kuće zbog provođenja operativne obrade zbog ranijeg učina u stanju sa dijagnozom zbog čega nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima najprije odbio dragovoljno postupiti po pozivu vičući i vrijeđajući policijske službenike. U trenutku kada su policijski službenici nasilno ušli u kuću okrivljenika se tereti da je prema njima bacao razne predmete među kojima i ražanj za električnu pećnicu kojim je tjelesno ozlijedio oštećenika (1987.) u području prepona. Neposredno nakon toga policijski službenici su uporabom sredstava prisile savladali okrivljenika i priveli ga u policijsku postaju.
Na temelju odredbe članka 551. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku u optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor određen rješenjem suca istrage Županijskog suda u Splitu od 25. lipnja 2016. kao i zahtjev temeljem na temelju odredbe članka 550. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku.