Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 22-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je hrvatskog državljanina (1997.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz članka 323. a. u svezi sa člankom 87. stavak 21. Kaznenog zakona/11. (20. 8. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 4. kolovoza 2019. oko 23,15 sati u Splitu, zajednički i dogovorno s većom skupinom, za sada, nepoznatih muških osoba mlađe životne dobi, po uočavanju osoba tamne boje kože odnosno državljana Republike Francuske, s kojima je u društvu bio njihov prijatelj državljanin Republike Italije; u nakani da oštećene ponizi i povrijedi njihovo dostojanstvo na javnom mjestu; na engleskom jeziku im dovikivao pogrdne riječi i neprimjereno se ponašao. Osnovano se sumnja da je krenuo prema oštećenicima koji su se dali u bijeg, a kada su ih sustigli fizički su ih napali pri čemu je jednom oštećeniku staklenom bocom zadan udarac u predjelu glave, uslijed kojeg je pao na tlo, odnosno zadobio je lakše tjelesne ozljede.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon ispitivanja predložilo da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.