Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 59-godišnji osumnjičenik i određen istražni zatvor

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je hrvatskog državljanina (1960.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo pronevjere iz članka 233. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11. (20. 11. 2019.)

Rješenjem o provođenju istrage Općinskog državnog odvjetništva u Splitu osnovano se sumnja da je 59-godišnji okrivljenik u svojstvu zaposlenika jedne banke, raspoređen na radnom mjestu bankar specijalist za fizičke osobe u ispostavi te banke na području Županije splitsko-dalmatinske, 7. studenog 2019. naručio gotovinu iz gotovinskog centra i 8. studenog 2019. u 10,40 sati osobno primio veći iznos novca, od kojeg je veći dio tog novca i novca koji je bio u trezoru uzeo i odnio neovlašteno ga zadržavši za sebe.
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik dio od navedenog novca predao trima osobama i istog dana s ostatkom otuđenog novca pobjegao na područje Bosne i Hercegovine. Počinjenjem ovog kaznenog djela banci je pričinjena šteta u iznosu od 8.900.000,00 kuna.
Nakon ispitivanja okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja opasnosti da će okrivljenik pobjeći i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka te zbog opasnosti da će okrivljenik boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu djelomično je prihvatio ovaj prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a nije prihvatio prijedlog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela slijedom čega će ovo državno odvjetništvo protiv tog dijela rješenja podnijeti žalbu izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Splitu.