Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1950. i 1957.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 4. i 1. Kaznenog zakona/97 i kaznenih djela krivotvorenja službene isprave iz članka 312. KZ-a/97. (21. 7. 2016.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 2005. do listopada 2014. godine na području Županije splitsko-dalmatinske postupali na način da je prvookrivljenik kao direktor društva u sklopu dvije poliklinike koje obavljaju javne ovlasti pružanja medicinsko rehabilitacijskih usluga, u dogovoru s drugookrivljenikom kao članom predsjedništva i tajnikom udruge; s nakanom stjecanja neosnovane materijalne dobiti ovom društvu i poliklinikama; zaključili ugovore pružanja usluga fizikalne medicinske rehabilitacije za određenu grupu ljudi.
Ugovorima je određeno da će po obavljenim uslugama i ispostavljenim računima troškove plaćati Grad, te je drugookrivljenik do kraja travnja 2008. godine dostavljao podatke o osobama od kojih su neki umrli ranije, a prvookrivljenik ispostavljao račune na ime pojedinaca sa specificiranim uslugama i cijenom koje je drugookrivljenik na poleđini ovjeravao svojim potpisom i pečatom te udruge kao da su usluge obavljene, iako su okrivljenici bili svjesni da usluge osobama na koje računi glase nisu pružene.
Od travnja 2008. godine drugookrivljenik je Gradu podnosio zamolbe za odobrenje pružanja usluga rehabilitacije ne izvješćujući o tome osobe za koje takve usluge traži, koji je zaključcima odobravao korištenje ugovorenih usluga sukladno zamolbama koje je Grad uz popis osoba dostavljao prvookrivljeniku i njegovim poliklinikama. Nakon toga, prvookrivljenik je znajući da osobe na koje računi glase nisu koristile usluge Grada na ime imenovanih osoba, ispostavljao Gradu račune neistinito navodeći da su usluge imenovanim osobama u računu pružene. Postupajući na naprijed opisani način prvookrivljenik je uz pomoć drugookrivljenika naplatio nepružene usluge u ukupnom iznosu od 766.194,17 kuna i pribavio  protupravnu imovinsku korist na štetu udruge i Grada.