Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 23-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva i razbojničke krađe

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona i kaznenog djela razbojničke krađe iz članka 231. stavak 2. KZ-a. (22. 1. 2020.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 22. srpnja 2019. oko 5,30 na području Županije splitsko–dalmatinske, na gradskom kupalištu, za vrijeme dok su dvojica državljana Republike Francuske bili u moru, došao do njihove odjeće i u nakani da se okoristi, iz hlača jednog od njih (1995.) uzeo i za sebe zadržao novčanik u kojem su bile osobne isprave, bankovne kartice i 300 eura. 
Kad su ga oštećenik (1995.) i njegov prijatelj (1988.) primijetili u krađi i dostigli u blizini jednog kluba, okrivljenika se tereti da je radi sprječavanja da ga uhvate i tako uzmu nazad ukradene stvari, tijekom borbe s njima, nožem uboo oštećenika (1988.) u prsa i nanio mu tešku i po život opasnu ozljedu (ubodnorezna rana prsnog koša sa krvi i zrakom u lijevom prsištu). Život mu je spašen hitnom liječničkom intervencijom u Kliničkom bolničkom centru Split.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).