Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 38-godišnjaka zbog ugrožavanja posebnih vrsta prometa

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1978.) zbog počinjenja kaznenog djela ugrožavanja posebnih vrsta prometa iz članka 225. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (22. 12. 2016.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 5. srpnja 2016. oko 14,20 sati na predjelu akvatorija otoka Visa, upravljajući gumenjakom na kojem je prevozio šestero putnika postupio protivno odredbi članka 72. stavak 6. Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske i odredbi članka 6. Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru. Okrivljenik se, iako se nalazio na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, kretao brzinom većom od 13,7 nautičkih milja i tada se približio jahti koja je plovila iz smjera Komiže prema otoku Hvaru. S obzirom na toliku brzinu kretanja, okrivljenika se tereti da nije mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju da izbjegne sudar te da zaustavi brod na odgovarajućoj udaljenosti pa je naglo skrenuo volanom u lijevo uslijed čega je prednjim dijelom gumenjaka udario u lijevi pramčani dio jahte. Putnici na gumenjaku su prilikom udara zadobili teške tjelesne ozljede, odnosno jedan o putnika zadobio je ranu razderotinu zatiljnog dijela glave, prijelom zatiljne kosti, traumatsko krvarenje u meke moždanice, nagnječenje mozga, trzajnu ozljedu vratne kralježnice i kompresivni prijelom prvog slabinskog kralješka, a drugi putnik krvni podljev gornje vjeđe lijevog oka, ranu razderotinu čeono lijevo, traumatsko krvarenje u meke moždanice, nagnječenje mozga i trzajnu ozljedu vratne kralježnice.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji mjera opreza zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti i to skipera, upravitelja brodice ili bilo kojih drugih poslova koji se odnose na aktivnost upravljanja svim vrstama morskih i drugih plovila (članak 98. stavak 2. točka 6. Zakona o kaznenom postupku). Navedena mjera određena je rješenjem Županijskog suda u Splitu od 18. srpnja 2016.