Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 22-godišnjaka zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj

Nakon provedene istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1996.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona. (23. 1. 2019.)
Okrivljenika se tereti da je 18. prosinca 2018. u 11,20 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, na odmorištu autoceste A1, postupao kao dio šire međunarodne organizacije krijumčarenja ljudi u nakani stjecanja protupravne imovinske koristi s ciljem da iranskim državljanima za dogovoreni novčani iznos od 1.300,00 eura omogući ilegalni prolazak preko teritorija Republike Hrvatske. 
Okrivljenika se tereti da je, zajednički i po prethodnom dogovoru sa, za sada, nepoznatom osobom, od te osobe 17. prosinca 2018. putem aplikacije dobio poruku da su muške osobe nezakonito ušle na teritorij Republike Hrvatske s podacima gdje se točno nalaze. Okrivljenik se 18. prosinca 2018. oko 10,00 sati sa svojim osobnim vozilom marke BMW dubrovačkih registarskih oznaka, prema prethodnom dogovoru, dovezao do lokacije gdje su ga čekali državljani Irana koje je tim vozilom trebao prevesti do Zagreba gdje bi mu bio isplaćen novčani iznos od 1.300,00 eura kao naknada za njihovo prevoženje. Okrivljenik je znao da se radi o stranim državljanima kojima je kretanje zabranjeno u Republici Hrvatskoj, no ipak se s njima uputio autocestom A1 prema Zagrebu, ali su ga, zajedno s državljanima Irana, na odmorištu autoceste A1 u 11,20 sati zatekli policijski službenici.