Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjakinje zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke (1973.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (23. 2. 2017.)
Okrivljenici se stavlja na teret da je od 21. ožujka 2013. do 30. travnja 2014. zaposlena na radnom mjestu obiteljskog bankara u poslovnici banke na području Zagrebačke županije; u nakani pribavljanja si znatne protupravne materijalne koristi; u više navrata postupila suprotno ugovoru o radu.
Tereti ju se da je sa neaktivnih bankovnih računa šezdeset i jednog klijenta, a na kojima se nalazila stara devizna štednja; bez znanja i suglasnosti tih klijenata odnosno suglasnosti nasljednika klijenata koji su ranije preminuli; preko aplikativnog sustava banke koristeći svoju smart karticu i osobnu šifru sastavljala neistinite naloge. Navedenim nalozima okrivljenica je zatvarala račune ovih klijenata banke uz naloge za isplatu u kojima se potpisivala oponašajući potpis vlasnika računa te je na taj način provela šezdeset devet transakcija i neosnovano podigla novac klijenata banke položen na tim računima. Postupajući na opisani način, okrivljenicu se tereti da si je pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 308.203,40 kuna i 76.510,46 eura.