Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 26-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. u svezi stavka 4. Kaznenog zakona. (23. 2. 2021.)
Okrivljenog 26-godišnjaka se tereti da je 26. travnja 2020. u 00,25 sati u Žrnovnici, upravljao osobnim automobilom marke Škoda Octavia splitske registarske oznake i postupio protivno odredbama članka 51. stavak 1. i 53. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Okrivljenika se tereti da je u Perunovoj ulici, u kojoj je brzina ograničena na 50 km/h, približavajući se opasnom dvostrukom zavoju nastavio kretanje brzinom od 114 km/h svjestan da pri takvoj vožnji može doći do prometne nesreće. Uslijed neprilagođene i nedozvoljene brzine ulaskom u oštri i nepregledni zavoj ulijevo, okrivljenika se tereti da je izgubio kontrolu nad upravljačem i vozilom sletio na zemljanu površinu s desne strane, a potom prednjim desnim dijelom udario u stablo. Okrivljenik je nastavio daljnje kretanje po kamenoj zemljanoj kosini i potom sletio u suhi potok za oko petnaest metara ispod razine kolnika pri čemu je putnik (1999.) u vozilu zadobio niz teških tjelesnih ozljeda od kojih je preminuo 29. travnja 2020.