Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 23-godišnjaka zbog prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi iz članka 315.b stavak 1. Kaznenog zakona/11. (24. 4. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 12. travnja 2020. na području grada Splita, s balkona svoje obiteljske kuće koja se nalazi sa sjeverne strane platoa mjesne crkve, najprije vrijeđao novinare koji su se nalazili ispred te crkve i neprimjereno im gestikulirao. Tereti ga se da je, nakon što je uočio da njegovo ponašanje snima snimateljica jedne informativne televizijske postaje, tražio od nje da prestane snimati, a nedugo zatim izašao je iz kuće i prišao te se obratio okupljenim novinarima neprimjerenim i uvredljivim riječima. Tereti ga se da je, u nakani da snimateljicu onemogući u obavljanju njezinog novinarskog posla, snažno ju udario rukom po njezinoj kameri koju je držala uključenu istovremeno joj se obratio govoreći: "šta snimaš, ko ti je dozvolija da snimaš".
U optužnici je predloženo produljenje mjera opreza do pravomoćnosti presude, i to zabrana približavanja žrtvi na udaljenost manju od 200 metara, zabrana uspostavljanja i održavanja izravne i neizravne veze s njom te zabrana uznemiravanja žrtve (članak 98. stavak 2. točke 4., 5. i 9. ZKP/08).