Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina i protupravnog oduzimanja slobode

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice mlađih punoljetnika (2002. i 2002.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinili kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz članka 158. stavak 1. i 5. i iz članka 158. stavak 2. i 6. Kaznenog zakona i kazneno djelo protupravno oduzimanje slobode iz članka 136. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona. (24. 5. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 19. svibnja 2021. oko 18,50 sati u jednom parku u Splitu, prišli djetetu (2006.) i pozvali je da pođe s njima na krov obližnje zgrade, a kada je ona to odbila, naguravanjem su ju i uz prijetnje ugurali u lift i odvezli do vrha zgrade.
Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljenik onemogućio žrtvi da napusti mjesto događaja te da su joj obojica prijetili i protivno njezinoj volji nad njom počinili bludne radnje. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik protivno volji žrtve počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.
Nakon provedene dokazne radnje prvog ispitivanja okrivljenika, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog da se protiv okrivljenika mlađih punoljetnika odredi istražni zatvor zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na žrtvu i na svjedoke, te na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka, ali i opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu djelomično je prihvatio naprijed navedeni prijedlog i protiv okrivljenika mlađih punoljetnika odredio istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na žrtvu dijete i svjedoke u trajanju od mjesec dana.