Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 38-godišnjak i određen istražni zatvor

Dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1981.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. KZ-a. (24. 6. 2019.)
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je i rješenje o provođenju istrage kojim se osnovano sumnja da je okrivljenik 21. lipnja 2019. oko 13,15 sati u iznajmljenoj garaži koju koristi na području Županije splitsko-dalmatinske, u cilju daljnje prodaje, držao 502 grama droge kokain, 643,40 grama droge heroin, tisuću tableta droge MDMA-ecstasy ukupne mase 405 grama i droge amfetamina-speed ukupne mase 1680 grama, koje su bile namijenjene daljnjoj prodaji i koje se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, kao i tri digitalne vage za precizno mjerenje s vidljivim tragovima droge heroin, kokain i amfetamin, jedan električni mikser s vidljivim tragovima droge heroin, te novčani iznos od tri tisuće kuna. 
Postoji osnovana sumnja i da je protivno odredbi članka 7. stavak 1. točka 12. Zakona o nabavi i posjedovanja oružja građana držao kod sebe jedan prigušivač pucnja-oružja kategorije A, koje je građanima zabranjeno posjedovati.
Nakon ispitivanja okrivljenika dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će okrivljenik boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i da će nastaviti s činjenjem kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i donio rješenje kojim se temeljem predložene odredbe određuje istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.