Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 32-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1988.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točka 6. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona, kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a. (24. 7. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 32-godišnji osumnjičenik 22. srpnja 2020. oko 20,00 sati upravljao neregistriranim osobnim vozilom marke Audi kolnikom Magistrale Ivana Pavla II u Kaštel Lukšiću, a na to je vozilo, u cilju da ga prikaže registriranim, stavio nepripadajuće carinske registarske pločice znajući da mu one ne pripadaju. 
Nakon što je uočio policijske službenike koji su ga uz uporabu zvučnih i svjetlosnih znakova sa službenog vozila pokušali zaustaviti, jer je za njim raspisana potraga od Policijske postaje Kaštela, 32-godišnjak je, osnovano se sumnja, nastavio kretanje velikom brzinom slalom vožnjom istovremeno mijenjajući prometne trake sve do dolaska u Kaštel Štafilić nedaleko od jednog autosalona. Na tom je mjestu skrenuo u Ulicu Put Sv. Marte u kojem se zbog uskog kolnika i suhozida sa strane morao zaustaviti jer je iz suprotnog smjera naišlo osobno vozilo marke Suzuki.
U trenutku kad su ga policijski službenici sustigli službenim vozilom i zapovjedili mu da izađe iz vozila, 32-godišnjak je, osnovano se sumnja, oglušio i poduzeo naglu vožnju naprijed-natrag pri čemu je nekoliko puta svojim vozilom, u kojem je bio i suvozač, udario u zaustavljeno vozilo marke Suzuki svjestan da je u njemu vozač i da takvom vožnjom ugrožava tjelesni integritet vozača i drugih putnika koji su u njegovom vozilu.
Kad su policijski službenici uspjeli otvoriti vrata na njegovom vozilu, 32-godišnjak je, osnovano se sumnja, nastavio manevrirati vozilom i, u cilju da usmrti jednog policijskog službenika, desnom stranom svoga vozila ga pritisnuo uz zid, a policijski je službenik iskorištavanjem udubljenja u suhozidu uspio izbjeći teže ozljeđivanje, te je ispalio nekoliko hitaca iz službenog pištolja u prednji kotač njegovog vozila, nakon čega je 32-godišnjak vozilom sletio u maslinik ispod razine kolnika gdje su ga svladali policijski službenici.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 32-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.