Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 31-godišnjaka zbog pokušaja iznude

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 1. u svezi članka 34. Kaznenog zakona. (24. 10. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 28. rujna 2019. oko 13,20 sati u gradu na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, došao u ugostiteljski objekt i od oštećenika (1982.) zatražio da svoje vozilo upiše na njegovo ime ili da mu preda iznos od pet tisuća eura. Prilikom ovog traženja okrivljenik je, tereti ga se, prijetio oštećeniku govoreći da će mu pozvati kamatare za vrat i zapaliti njegovo vozilo ili će njegovo vozilo gurnuti u more ako to ne učini. Neposredno nakon izgovorenih prijetnji, okrivljenik je, tereti ga se, udarao oštećenika zatvorenim dlanovima ruku po tijelu i otvorenim dlanom ruke po licu, ponavljanjem izgovorenih prijetnji te mu je zaprijetio da s takvim radnjama neće prestati sve dok mu ne preda traženi iznos, a kad je oštećenik rekao da nema novca, okrivljenik je pokušao uzeti ključ njegovog osobnog vozila iz njegova džepa, ali je oštećenik, nakon opiranja, uspio pobjeći iz ugostiteljskog objekta.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor budući da postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti istovrsno kazneno djelo i nastaviti sa činjenjem drugih kaznenih djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku).