Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitano dvoje osumnjičenika i određen istražni zatvor protiv 51-godišnjaka

Zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1965.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi st. 1. t. 1. i 2. u svezi s čl. 153. st. 1. i u svezi s čl. 152. st. 1. Kaznenog zakona/11 i kazneno djelo rodoskvrnuće iz čl. 179. st. 1. KZ-a/11, te je ispitao i hrvatsku državljanku (1973.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo neprijavljivanje počinjenja kaznenog djela iz čl. 302. st. 4. u svezi st. 1. KZ-a/11. (24. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom kolovoza 2016. godine u stanu na području Županije splitsko-dalmatinske počinio navedena kaznena djela na štetu članice obitelji (1999.), a da okrivljenica; znajući da je član obitelji počinio teško kazneno djelo na štetu djeteta i da bi prijavljivanjem bilo moguće puno lakše otkriti kazneno djelo i počinitelja; nije prijavila ovo kazneno djelo sve do dana uhićenja počinitelja.

Ovo državno odvjetništvo je nakon ispitivanja prvookrivljenika podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na oštećenicu i zbog postojanja osobitih okolnosti koji opravdavaju bojazan da bi puštanjem na slobodu okrivljenik počinio istovrsno ili slično kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Ujedno, ovo je državno odvjetništvo nakon ispitivanja drugookrivljenice podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi boravkom na slobodi okrivljenica mogla ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i time otežati dokazivanje u ovom kaznenom postupku (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je djelomično prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i rješenjem odredio istražni zatvor protiv prvookrivljenika u trajanju od mjesec dana dok je u odnosu na drugookrivljenicu odbio prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, te će protiv odbijajućeg dijela rješenja Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijeti žalbu.