Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 53-godišnjakinje zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1.i 2. Kaznenog zakona. (25. 1. 2019.)
Okrivljenicu se tereti da je 9. rujna 2014. pred županijskim sudom, u kaznenom postupku koji se vodi protiv njezinog brata i nje zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, u kazneni spis dostavila dokument odnosno sporazum o naknadi za ustupljeni poslovni udio u trgovačkom društvu d.o.o. od 31. prosinca 2002. Sadržaj ovog sporazuma je različit od originalnog sporazuma koji datira od navedenog dana, a kojeg su sklopili trgovačko društvo kojeg je zastupao njezin brat kao ustupitelj i ona kao stjecatelj poslovnih udjela u drugom trgovačkom društvu za naknadu od četiri tisuće kuna, a koji je ovjeren kod javnog bilježnika.
Okrivljenica je ovakvim postupanjem nastojala prikazati kako navedena naknada ne predstavlja fiksni iznos za ustupljeni poslovni udio navedene pravne osobe te je u dokument kojeg je dostavila sudu prethodno dopisala da je trgovačko društvo dokapitalizirano od strane trgovačkog društva koje je zastupao njezin brat za iznos od 40.771.000,00 kuna unosom nekretnina, pokretnina, potraživanja i dionica koje su opterećene u korist tri banke i jednog osiguranja. U sporazumu je navedeno da se ustupitelj obvezuje osloboditi svu imovinu od tereta, da bi nakon utvrđivanja iznosa naplaćenih i nenaplaćenih potraživanja unesenih u temeljni kapital bila utvrđena stvarna cijena poslovnog udjela u trgovačkom društvu koju bi bila dužna platiti, čineći tako plaćanje ugovorene cijene odgođenom i uvjetovanom brisanjem naprijed navedenih tereta.