Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica zbog teških ubojstava, dovođenja u opasnost života i imovine i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog počinjenja tri kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. točka 4. Kaznenog zakona, kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. KZ-a. (25. 5. 2020.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 11. siječnja 2020. u Splitu, prema prethodno donesenoj odluci i planu, u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku marke Kalašnjikov s većom količinom streljiva i, oko 15,35 sati, tako naoružan došao na predio Šperuna u Velom Varošu. 
Kad su se oštećenik (1995.) kao vozač i drugi oštećenik kao suvozač (1982.), obojica iz narkomanskog kruga koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac, dovezli motociklom marke Yamaha XT660CM, okrivljenik je, tereti ga se, u namjeri da ih usmrti prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca. Vozač motocikla (1995.) je zbog zadobivenih više strijelnih rana preminuo na mjestu događaja, dok je suvozač (1982.) zadobio strijelne rane i ozljede zbog kojih je, iako mu je pružena žurna liječnička pomoć, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.
Okrivljenik se neposredno nakon toga udaljio u smjeru Kamenite ulice i došao ispred kuće obitelji koja je poznata kao mjesto iz kojeg se prodaju narkotici, i kad nikog nije zatekao, tereti ga se da je nastavio kretanje prema Radmilovićevoj ulici kojom je na motociklu marke Suzuki Burgman naišao oštećenik (1995.), osoba iz istog kruga. Okrivljenik je, tereti ga se, u namjeri da ga usmrti ispalio prema njemu više hitaca i zadao mu strijelne rane uslijed kojih je preminuo na mjestu događaja.
Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca na predjelu Šperuna i na predjelu Radmilovićeve ulice, okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su tu bila ili su prolazila. Uslijed ispaljivanja tih hitaca došlo je do oštećenja osobnog automobila marke Hyundai Matrix u kojem su bile tri osobe, kao i oštećenja osobnog automobila marke Audi A3 parkiranog u Radmilovićevoj ulici. Na dvorišnim drvenim ulaznim vratima kuće na Šperunu u Jerinoj ulici došlo je do proboja vanjske stijenke vrata kuće.
Okrivljenik se nakon počinjenja kaznenih djela udaljio Plinarskom ulicom prema ulici Nazorov prilaz i odbacio pušku u kontejner za mješoviti otpad.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku).