Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv šestorice osumnjičenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Splitu ispitao je hrvatske državljane (1990., 1978., 1988., 1986., 1968. i 1977.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona. (28. 5. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici  od 1. veljače 2018. do 23. svibnja 2018. na području Županije splitsko-dalmatinske protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga; radi kupovine, spremanja i daljnje prodaje droge heroina, amfetamina, kokaina i marihuane koje se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga; od nepoznatih osoba nabavljali ovu drogu, koju bi potom odnosili u obiteljsku kuću drugoosumnjičenika, gdje bi ju zajedno vagali i prepakirali u manja pakiranja. Pakiranu drogu bi, osnovano se sumnja, prodavali zainteresiranim kupcima s kojima bi se o mjestu, vremenu, cijeni i količini isporuke dogovarali usmeno ili putem svojih mobilnih telefona, a prodaju su obavljali na različitim dogovorenim lokacijama. Jedan gram droge heroin prodavali su po cijeni od 400,00 kuna, jedan gram droge amfetamin po cijeni od 200,00 kuna, jedan gram droge kokain po cijeni od 750,00 kuna i jedan gram droge marihuana po cijeni od 80,00 kuna.
Prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik su za preuzimanje i daljnju prodaju droge angažirali četvrtoosumnjičenika koji ju je dostavio trećeosumnjičeniku, te su ju u inkriminiranom vremenu prodavali zainteresiranim kupcima.
Petoosumnjičenik je u inkriminiranom vremenu u nakani daljnje prodaje i stjecanja nepripadajuće materijalne dobiti od prodaje od trećeosumnjičenika pribavio drogu heroin u količini od najmanje 138,15 grama, koju je dalje prodavao zainteresiranim kupcima.
Šestoosumnjičenik je 14. svibnja 2018. postupao u nakani posredovanja u prodaji droge amfetamin na način da se prethodno dogovorio s drugoosumnjičenikom za prodaju droge amfetamin u količini od 90 grama, koju je drugoosumnjičenik osobno isporučio kupcu.
Nakon ispitivanja osumnjičenika dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Splitu donio je rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika (1990., 1978., 1988., 1986., 1968. i 1977.) zbog predmetnog kaznenog djela.

Sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku protiv osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičenici boravkom na slobodi utjecati na svjedoke, odnosno da će nastaviti s počinjenjem kaznenih djela. Protiv drugoosumnjičenika podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora i temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku, s obzirom da je u bijegu i nedostupan državnim tijelima Republike Hrvatske. 
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, dok je odbio prijedlog da se protiv drugoosumnjičenika odredi istražni zatvor temeljem zakonske osnove iz članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku.