Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitano dvoje osumnjičenika i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitani su hrvatska državljanka (1971.) i hrvatski državljanin (1976.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe iz članka 229. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (25. 10. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 15. listopada 2019. od 13,00 do 13,30 sati na području Županije splitsko-dalmatinske postupili zajednički i po prethodnom dogovoru sa dvije nepoznate ženske osobe na način da su se dovezli osobnim vozilom marke VW Golf zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao drugoosumnjičenik ispred obiteljske kuće oštećenika. Prvoosumnjičenica je, osnovano se sumnja, sa dvije nepoznate ženske osobe ušla u obiteljsku kuću i ponudila oštećenicima mjerenje tlaka i šećera u krvi, i dok je nepoznata ženska osoba mjerila tlak žrtvi (1937.), a druga masirala žrtvu (1932.), prvoosumnjičenica je izašla iz dnevnog boravka i preko vanjskih stepenica popela se na kat kuće te ušla kroz nezaključana vrata u spavaću sobu. Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica, u nakani da bez pravnog osnova za sebe i supočinitelje zadrži novac, iz noćnog ormarića uzela i odnijela novac u iznosu od 180.000,00 kuna, koji su potom zadržali za sebe.
Zamjenik općinskog državnog odvjetnika je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvoje osumnjičenika zbog postojanja opasnosti da će osumnjičenici boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i tako ometati kazneni postupak te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je ovaj prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.