Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana trojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je trojicu državljana Republike Albanije (1988., 1995. i 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona/11. (25. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 22. studenog 2016. oko 14,30 sati, postupali zajednički i dogovorno u nakani daljnje distribucije droge drugim osobama za novac odnosno protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Osnovano se sumnja da su na graničnom prijelazu na području Županije splitsko-dalmatinske u prerađenom prostoru osobnog vozila marke Smart Fortoure držali 17 paketa. Preliminarnim vještačenjem utvrđeno je da se u predmetnim paketima nalazi 13.246,00 grama droge marihuana koja je privremeno oduzeta od okrivljenika uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.

Nakon ispitivanja okrivljenika, ovo državno odvjetništvo je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku/08, odnosno postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost bijega okrivljenika kada bi se našli na slobodi i na taj način onemogućili vođenje ovog kaznenog postupka te da su okrivljenici osobe bez zaposlenja i stalnih izvora prihoda, lošeg su imovnog stanja a te okolnosti su utjecale na okrivljenike da počinjenjem kaznenog djela osiguraju novac za vlastitu egzistenciju. 
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u cijelosti je prihvatio navedeni prijedlog državnog odvjetništva i protiv trojice okrivljenika odredio istražni zatvor te nije prihvatio prijedlog obrane za određivanje jamstva i mjera opreza koje bi zamijenili istražni zatvor.