Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana dvojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu ispitao je dvojicu hrvatskih državljana (1995. i 1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi člankom 34. Kaznenog zakona. (27. 1. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 20. siječnja 2017. oko 17,30 sati na ulici na području Županije splitsko-dalmatinske presreli oštećenika (1997.) i nasilno ga ugurali u osobno vozilo te uz ozbiljne prijetnje i protivno njegovoj volji odvezli ga do starog suhog bunara na osamljenom mjestu. Nakon što su ga izveli iz osobnog vozila odveli su ga do ruba bunara i iz neutvrđenog vatrenog oružja; s ciljem da ga usmrte; u njega ispalili najmanje tri hica. Oštećenik je zadobio tešku tjelesnu ozljedu odnosno strijelne ozljede u predjelu desne bočne strane prsišta, komplicirane prijelome lijeve nadlaktične kosti, desne podlaktične palčane kosti i prijelom kosti patele u desnom koljenu. Nakon tjelesnog ozljeđivanja oštećenika, osnovano se sumnja da su ga osumnjičenici gurnuli u bunar dubine oko tri metra i osobnim vozilom se udaljili s mjesta događaja ostavivši oštećenika u bespomoćnom stanju, gdje ga je oko 13,00 sati 21. siječnja 2017. pronašao slučajni prolaznik.
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon ispitivanja osumnjičenika predložilo sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv obojice osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, temeljem odredbi članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv obojice osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.