Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništava

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1986.) zbog počinjenja kaznenih djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona. (27. 9. 2019.)

Okrivljenike se tereti da su se 18. svibnja 2019. oko 00,35 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, postupajući zajednički i dogovorno u nakani da se neosnovano materijalno okoriste, dovezli motociklom marke Yamaha nedaleko od jednog kioska. Prvookrivljenik (1996.) je ušao u kiosk maskiran bijelom kapuljačom i uz prijetnju pištoljem prema zaposlenici zatražio da mu preda novac, a kad je ona u strahu zastala, prvookrivljenik je, tereti ga se, prišao prodajnom pultu i iz otvorene ladice registar blagajne uzeo novac u iznosu od 8.819,93 kune. Neposredno nakon toga prvookrivljenik je pobjegao do mjesta gdje ga je prema prethodnom dogovoru čekao drugookrivljenik (1986.) te su se zajedno udaljili u nepoznatom smjeru.
Tereti ih se da su se 3. lipnja 2019. oko 18,20 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, postupajući zajednički i dogovorno u nakani da se neosnovano materijalno okoriste, dovezli motociklom marke Yamaha nedaleko od poslovnice pošte. Prvookrivljenik je ušao u prostor poslovnice maskiran bijelom kapuljačom i uz prijetnju pištoljem prema zaposlenici zatražio da mu preda novac koja je, u strahu za vlastiti život, novac iz blagajne  i iz metalne kase stavila u plastičnu vreću koju je prvookrivljenik imao kod sebe i predala mu je. Neposredno nakon toga prvookrivljenik je pobjegao do mjesta gdje ga je prema prethodnom dogovoru čekao drugookrivljenik te su se zajedno udaljili u nepoznatom smjeru, a trgovačko društvo je oštećeno za iznos od 12.485,95 kuna.
Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je 15. svibnja 2019. oko 21,10 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, ušao u unutarnje stepenište hostela maskiran tamnom maramom i šalom držeći u ruci pištolj zatražio od gosta hostela da mu preda novac. Gost je u strahu predao iznos od 30,00 kuna i sa prvookrivljenikom otišao do svoje sobe, gdje mu je predao svoj novčanik, nakon čega je prvookrivljenik pobjegao u nepoznatom smjeru.
Prvookrivljenika se tereti da je 24. svibnja 2019. oko 19,17 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, maskiran s kapuljačom na glavi i zadignutim ovratnikom crvene trenerke ušao u poslovnicu pošte držeći u ruci pištolj i od zaposlenice zatražio da mu preda novac, što je ona i učinila u strahu za vlastiti život na način da mu je iz ladice ormara novac stavila u plastičnu vrećicu koju je prvookrivljenik imao kod sebe. Nakon toga prvookrivljenik je, tereti ga se, prišao drugoj zaposlenici prema kojoj je provukao pištolj kroz otvor na pultu i zatražio da mu preda novac te mu je ona, u strahu, iz ladice ormarića uzela novac kojeg je stavila u istu plastičnu vrećicu. Prvookrivljenik je potom, tereti ga se, prišao trećoj zaposlenici od koje je mašući pištoljem zatražio da mu preda novac te je ona, u strahu za vlastiti život, iz izdvojenog pulta uzela novac kojeg je na traženje prvookrivljenika stavila u istu plastičnu vrećicu. Neposredno nakon toga okrivljenik je pobjegao u nepoznatom smjeru sa plastičnom vrećicom u kojoj je bilo 15.056,92 kuna za koje je oštećeno trgovačko društvo. 
Prvookrivljenika se tereti i da je 31. ožujka 2019. oko 22,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, maskiran s navučenom bijelom kapuljačom preko glave i lica prekrivenoga tamnom maramom ušao u jedan kiosk držeći u ruci nož kojeg je uperio prema zaposlenici zatraživši da mu preda novac. Zaposlenica je u strahu za vlastiti život iz blagajne izvukla plastični uložak s dnevnim utrškom kojeg je položila ispred okrivljenika na prodajni pult, a iz kojega je okrivljenik uzeo novac u iznosu od 1.000,00 kuna i potom pobjegao u nepoznatom smjeru.
Optužnicom se prvookrivljenika tereti da je 26. travnja 2019. u 20,17 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, maskiran s navučenom bijelom kapuljačom preko glave i lica prekrivenoga zelenom medicinskom maskom ušao u ljekarnu držeći u ruci nož kojeg je uperio prema zaposlenici zatraživši da mu preda novac. Zaposlenica je u strahu za vlastiti život otvorila registar blagajnu iz koje je uzela novac u iznosu od 710,00 kuna i dala mu ga, a on  je s novcem potom pobjegao u nepoznatom smjeru.

U optužnici je predloženo da se protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja opravdane bojazni da će boravkom na slobodi nastaviti s počinjenjem kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je navedeni prijedlog i protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika produljilo istražni zatvor.