Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 72-godišnjaka zbog prisile prema službenoj osobi

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1947.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. Kaznenog zakona. (27. 11. 2019.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 23. listopada 2019. prijetio i odbio otvoriti vrata policijskim službenicima Policijske postaje Sinj koji su došli do njegove obiteljske kuće kako bi s njim obavili obavijesni razgovor povodom prijave njegove nevjeste zbog oštećenja vrata na kući, a sve kako bi ih onemogućio u njihovu postupanju. Tereti ga se da je zaprijetio  policijskim službenicima da u kući ima pripremljene tri plinske boce koje su spojene sa bombom te da će u roku od 48 sati aktivirati bombu i dignuti kuću u zrak, a ako netko od policijskih službenika ili drugih osoba pokuša ući u kuću da će zajedno s njima dignuti kuću u zrak. Okrivljenik je, tereti ga se, mobitelom nazvao i jednu radio postaju te djelatnici u redakciji rekao da namjerava kuću dignuti u zrak uz pomoć plinskih boca i bombe. Zbog tih prijetnji policijski službenici nisu obavili planirani razgovor s njim, već su blokirali promet ulicom i zbog sigurnosti prekinuli nastavu u obližnjoj osnovnoj školi.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ponoviti kazneno djelo.