Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 55-godišnjaka zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 247. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (27. 12. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 28. listopada 2003. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao direktor trgovačkog društva koje se bavi stanogradnjom; u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi imovinsku korist; rekao oštećenici kao zainteresiranom kupcu stana da će trgovačko društvo dovršiti već započetu gradnju zgrade i u sklopu nje izgraditi stan na drugom katu pod oznakom broja "10" (orijentacije istok, površine od oko 47 m² zajedno s parking mjestom brojčane oznake "P 18"). Okrivljenika se tereti da se neistinito obvezao kako će je po prodaji tog stana sa tim parking mjestom kao jedinim i pravim kupca tog stana uvesti u posjed tog stana s pripadajućim mu parking mjestom unaprijed odlučivši da za taj stan i parking mjesto u ime i za račun trgovačkog društva naplati kupoprodajnu cijenu, a da stan i parking mjesto nikada ne preda u posjed oštećenici.
Kada je oštećenica povjerovala da će joj okrivljenik taj isti stan s parking mjestom po njegovoj izgradnji prodati i potom predati u posjed kao useljiv, uplatila je na poslovni račun trgovačkog društva traženu ukupnu kupoprodajnu cijenu u iznosu od 482.294,13 kuna. Uplaćeni novac okrivljenik je, u ime i za račun trgovačkog društva, zadržao i time oštetio oštećenicu za navedeni iznos.