Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 24-godišnjak i određen istražni zatvor

Dežurni zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu je 24. siječnja 2019. izašao na mjesto događaja i u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske i policijskim službenicima Policijske postaje Solin proveo dokaznu radnju očevida na mjestu događaja, a nakon uhićenja u istom je državnom odvjetništvu ispitan hrvatski državljani (1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva iz članka 111. točka 2. i 4. Kaznenog zakona i kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točka 2. i 4. u svezi s člankom 34. KZ-a. (28. 1. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 24. siječnja 2019. počinio navedena kaznena djela od 18,20 do 18,35 sati u stanu u Solinu u koji je ušao s ciljem da usmrti žrtve i nakon toga zadrži za sebe njihove vrijedne predmete. Osnovano se sumnja da je ušao u njihov stan svjestan da mu supružnici ne mogu pružiti otpor te tupo-tvrdim predmetima više puta udario žrtve (1932. i 1927.) u glavu i muškarcu nanio ubodnu ranu nožem u predjelu lijeve strane trbuha. Od zadobivenih ozljeda u vidu nagnječenja, rasjekotina i posjekotina muškarac (1927.) je preminuo na mjestu događaja, dok je žena (1932.) zadobila teške i po život opasne ozljede glave. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik potom iz stana uzeo ručni sat, zlatni nakit, sitni metalni novac, čokolade, upaljače i spajalice, oštetivši žrtve za točno neutvrđenu vrijednost.
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku), zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičenik boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a) i zbog postojanja teških okolnosti počinjenja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 4. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog državnog odvjetništva i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor temeljem predloženih zakonskih odredbi u trajanju od mjesec dana.