Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 47-godišnjaka zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1970.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11. (28. 4. 2017.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da 5. veljače 2015. na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se znatno nepripadno okoristi, prilikom stupanja u radni odnos na dužnosničko radno mjesto u Bosni i Hercegovini, nije prijavio Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (Područna služba Split) da je zasnovao radni odnos iako je bio svjestan da je sukladno odredbama članka 91. Statuta Republičkog fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja radnika Hrvatske i članka 102. Zakona o mirovinskom osiguranju dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja prava na mirovinu.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je do 30. travnja 2016. okrivljeniku isplaćivao invalidsku mirovinu temeljem rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (Područna služba u Zagrebu od 9. studenog 1998.) s obzirom da nije raspolagao saznanjima da je okrivljenik stupio na dužnost u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Počinjenjem ovog kaznenog djela oštećen je proračun Republike Hrvatske za iznos od 95.491,42 kune.