Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 56-godišnjaka i 45-godišnjaka zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana i to protiv prvookrivljenika (1956.) zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. al. 5. i čl. 292. st. 1. i 2. al. 6. KZ-a i protiv drugookrivljenika (1967.) zbog kaznenog djela poticanjem na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. al. 6. u svezi čl. 37. KZ-a. (28. 9. 2012.)

Prvookrivljenika se kao direktora trgovačkog društva iz Splita tereti da je 17. listopada 2009. na nagovor i traženje drugookrivljenog predsjednika nadzornog odbora tog društva; u nakani stjecanja protupravne imovinske koristi trgovačkom društvu iz Zagreba; dao nalog da se iznos od 1.000.000,00 kn od prodaje poslovnog prostora u vlasništvu trgovačkog društva iz Splita ne uplati na račun tog trgovačkog društva, već da se mjenica u navedenom iznosu indosira trgovačkom društvu iz Zagreba. Na opisni način je trgovačko društvo iz Splita oštećeno za iznos od 1.000.000,00 kn.
Prvookrivljenika se tereti i da je od 22. prosinca 2008. do 31. prosinca 2008. u Splitu kao direktor drugog trgovačkog društva iz Splita; u nakani stjecanja znatne neosnovane materijalne koristi tom trgovačkom društvu; bespovratna sredstva u iznosu od 1.508.171,94 kn dodijeljena od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske za poticanje proizvodnje, razvoja robnih marki, razvoja distribucije te obrazovanja i osposobljavanja kadrova u proizvodnji tekstila, odjeće, kože i sličnih proizvoda u iznosu od 1.287.691,94 kn uložio za tekuće poslovanje društva, a ne za namjenu za koju su sredstva odobrena. Na opisani način je tom trgovačkom društvu iz Splita pribavio neosnovanu materijalnu dobit u iznosu od 1.287.691,94 kn, a na štetu spomenutog ministarstva. 
Preostala dokumentacija spisa u kojem je ovo državno odvjetništvo provelo pojedine dokazne radnje radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja; a vezano za nezakonitosti u poslovanju društava povezanih sa spomenutim predsjednikom nadzornog odbora trgovačkog društva iz Splita; je ustupljena na nadležno postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nastavljaju i dalje postupati u navedenim predmetima.