Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv okrivljenika zbog počinjenja nekoliko kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv državljanina Rusije (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela neisplate plaća iz članka 132. stavak 1. Kaznenog zakona, zbog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a i kaznenog djela povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a, sve u svezi s člankom 51. KZ-a. (29. 1. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da od 1. svibnja 2017. do 15. studenog 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao odgovorna osoba trgovačkog društva Split zaposlenicima ovog društva jednom zaposleniku od 9. svibnja do 15. listopada 2017., drugom zaposleniku za svibanj 2017. godine, trećem zaposleniku od 10. srpnja do 15. studenog 2017. i četvrtom zaposleniku od 1. srpnja do 15. listopada 2017. nije isplatio dospjele plaće niti im je do kraja mjeseca u kojem je plaća dospjela dostavio obračune o neisplati dospjelog iznosa plaće. Sukladno odredbama članka 91. stavak 3. i članka 93. Zakona o radu (Narodne novine, 93/14) okrivljenik je bio dužan učiniti naprijed navedeno iako je poslovni račun trgovačkog društva blokiran tek od 14. kolovoza 2017. te unatoč činjenici što je to društvo poslovalo i ostvarivalo promet i u vrijeme blokade poslovnog računa. Okrivljenika se tereti da je počinjenjem ovog kaznenog djela četvero zaposlenika oštetio za ukupan novčani iznos od oko 62.000,00 kuna. 
Okrivljeniku se stavlja na teret i da je od svibnja 2017. do siječnja 2018. godine kao odgovorna osoba trgovačkog društva na obrascima JOPPD za četvero zaposlenika odgovarajući stupac popunio krivom oznakom koja je označavala neisplatu plaća. Ujedno je poreznoj upravi predočio lažne podatke da su plaće navedenim zaposlenicima isplaćene, iako je znao da plaće na koje se priloženi JOPPD obrasci odnose nisu isplaćene. 
Tereti ga se i da je tijekom poslovne 2017. godine na području Županije splitsko-dalmatinske, kao odgovorna osoba trgovačkog društva protivno odredbi članka 7. Zakona o računovodstvu (Narodne novine broj 78/2015). Okrivljenik nije uredno vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi i nije poreznoj upravi podnosio porezne prijave niti je prema FINA-i podnosio potrebna financijska izvješća u kojima bi bili naznačeni poslovni prihodi i rashodi trgovačkog društva koje je za predmetnu godinu društvo ostvarivalo poslovanjem u restoranu. Postupajući na prethodno opisani način, okrivljenik je otežao preglednost poslovanja trgovačkog društva iz Splita.