Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1962.) i hrvatske državljanke (1966.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi s čl. 37. Kaznenog zakona. (29. 6. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 49-godišnjak 15. ožujka 2007. kao ravnatelj jedne zdravstvene ustanove u Splitu; u nakani da osumnjičenoj 45-godišnjakinji neosnovano pribavi veliku imovinsku korist na štetu te ustanove; na sjednici Upravnog vijeća te zdravstvene ustanove neistinito informirao Upravno vijeće kako ona nema nepodmirenih obveza prema toj ustanovi zbog čega je Upravno vijeće donijelo odluku kojom joj dopušta prelazak u privatnu praksu uz zakup iste ordinacije medicine rada u toj ustanovi prepuštajući joj tako zaposlenike, opremu i pacijente.
Osnovano se sumnja da je 17. travnja 2007. zastupajući tu zdravstvenu ustanovu potpisao Sporazum o prestanku Ugovora o radu sa osumnjičenicom u kojem je neistinito naveo kako ustanova nema nikakvih potraživanja prema njoj iako je bio svjestan njene ugovorne obveze temeljem Ugovora o specijalizaciji odnosno obvezi rada po završetku specijalizacije u trajanju od tri godine za ustanovu ili naknadi troškova specijalizacije.
Budući da je osumnjičenica odradila samo jednu godinu, 49-godišnjak je na štetu ustanove oslobodio ju obveze plaćanja naknade za dvije godine u iznosu od 250.072,00 kuna uskrativši pritom ustanovu i za dobit koju je ostvarila njena ordinacija medicine rada kroz te dvije godine, a koja nije točno utvrđena no svakako prelazi 30.000,00 kuna.