Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv mlađeg punoljetnika i maloljetnika zbog iznude

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 18. rujna, nakon provedene istrage i pripremnog postupka, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (2001. i 2003.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude iz članka 243. stavak 2. Kaznenog zakona/11. (29. 9. 2020.)
Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su 22. kolovoza 2020. u Kaštel Štafiliću, zajednički i dogovorno, od oštećenog mlađeg punoljetnika tražili da im preda iznos od dvije tisuće kuna pri čemu su ga obojica više puta udarali šakama i nogama po tijelu. Okrivljeni mlađi punoljetnik je, tereti ga se, ozbiljno zaprijetio oštećeniku tražeći da im donese novac u roku od dva dana na što je on i pristao te od svog oca zatražio da maloljetnom okrivljeniku umjesto novca preda skuter što je njegov otac i učinio te 24. kolovoza 2020. nakon sastavljanja kupoprodajnog ugovora, bez naknade maloljetniku predao navedeni skuter. Optužnicom se mlađeg punoljetnika tereti da je tog dana, pored navedenog novčanog iznosa, tražio od oštećenika iznos od 500,00 kuna, pa mu je on u strahu predao iznos od 300,00 kuna, oštetivši ga time za ukupni iznos od najmanje 2.300,00 kuna.
Zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici ponoviti kaznena djela u optužnici je sukladno članku 123. stavku 1. točki 3. Zakona o kaznenom postupku predloženo da im se produlji istražni zatvor.
Odlučujući o daljnjem trajanju istražnog zatvora, vijeće Općinskog suda u Splitu ukinulo je istražni zatvor i zamijenilo ga mjerama opreza iz članka 98. stavak 1. i 2. točka 3., 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku, a na tu je odluku Općinsko državno odvjetništvo u Splitu uložilo žalbu.