Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet optužni prijedlog zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, zapuštanja, zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe i teške tjelesne ozljede

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Općinskom sudu u Splitu optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog počinjenja kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji iz čl. 215. a. Kaznenog zakona, dva kaznena djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe iz čl. 213. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ-a, jednog kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz čl. 99. st. 1. KZ-a. (30. 6. 2011.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od početka 2008. do 10. lipnja 2011. u Splitu, svjestan da time ugrožava psihofizičko stanje supruge i psihofizički razvoj dvoje djece, u njihovoj prisutnosti kontinuirao se psihički i fizički nasilnički ponašao prema supruzi. Ujedno, 10. lipnja 2011. suprugu je u prisutnosti djece vrijeđao te joj je u jednom trenutku izmaknuo stolicu uslijed čega je ona pala na leđa te je u nakani da ju teško tjelesno ozlijedi udario više puta šakom u lice zadavši joj teške tjelesne ozljede. Sve to je učinio pred djecom koja su plakala stvorivši time kod supruge osjećaj nemoći i povrijeđenog dostojanstva, a kod djece strah za život majke.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora u kojem se nalazi od 11. lipnja 2011. zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.