Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 61-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave splitsko-dalmatinske protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela prisile prema zdravstvenom radniku iz članka 315.a stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona, provela dokaznu radnju ispitivanja osumnjičenika. (30. 7. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 28. srpnja 2020. ispred kuće u jednom mjestu pored grada Omiša, po dolasku sanitetskog vozila na hitnu intervenciju, prišao vozilu sa suvozačeve strane te ničim izazvan verbalno napao medicinsku sestru i vozača koji su bili u prednjem dijelu vozila. Kad mu se iz stražnjeg dijela vozila obratila liječnica, osumnjičenik je, osnovano se sumnja, počeo vikati prema njoj govoreći im da se gube nakon čega je uzeo nekoliko kamena s poda i svom snagom ih bacio prema vozilu i medicinskom timu, pri čemu je liječnici nanio lake tjelesne ozljede na predjelu lijeve ruke. Oštećenici su se u strahu od daljnjeg osumnjičenikova napada udaljili s mjesta događaja i pozvali policiju.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika na temelju zakonske odredbe iz članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, koji je sudac istrage odbio te mu odredio mjere opreza iz članka 98. stavak 1. i 2. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku. Ovo je državno odvjetništvo uložilo žalbu na navedenu odluku suca.