Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 27-godišnjaka zbog prijevare i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih izvida, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1991.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ-a. (30. 8. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je početkom lipnja 2017. godine na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi od oštećenika zatražio da mu da broj svog bankovnog računa neistinito mu prikazujući da očekuje uplatu novca, a da nema otvoren bankovni račun tražeći da mu u tu svrhu pošalje fotografiju svoje osobne iskaznice i bankovne kartice. Oštećenik je povjerovao i 14. lipnja 2017. okrivljeniku poslao fotografiju svoje osobne iskaznice i bankovne kartice jedne banke. 
Okrivljenik je unaprijed odlučio bez znanja i ovlaštenja oštećenika pomoću njegovih osobnih podataka ishoditi online kredit na njegovo ime kod druge banke kao vjerovnikom te je u tu svrhu putem internetske stranice te banke ugovorio online kredit u iznosu od 9.655,00 kuna na rok od pet mjeseci neistinito prikazujući da je korisnik kredita oštećenik. Okrivljenik je proslijedio fotografiju oštećenikove bankovne kartice, skeniranu falsificiranu oštećenikovu osobnu iskaznicu na kojoj je računalno prepravljena rubrika prebivališta i neistinito upisan kućni broj njegove adrese, te falsificirani ugovor o kreditu od 16. lipnja 2017. na ime korisnika oštećenika radi isplate kredita od 9.655,00 kuna.

Kreditor odnosno druga banka je, ne sumnjajući da je oštećenik stvarni ugovaratelj kredita, odobrila traženi kredit od 9.655,00 kuna i isplatilo na račun iznos od 6.000,00 kuna. Oštećenik je, nakon što je na njegov račun isplaćen navedeni iznos, u uvjerenju da se radi o očekivanoj uplati za okrivljenika, 16. lipnja 2017. predigao novac i sukladno traženju okrivljenika predao mu ga na ruke. U veljači 2018. godine u postupku ovrhe banke, banka je zatražila prisilnu naplatu od oštećenika po navedenom ugovoru čime se okrivljenik neosnovano materijalno okoristio na štetu oštećenika za iznos od 9.655,00 kuna.