Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 29-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1990.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz članka 323.a Kaznenog zakona i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a. (1. 3. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 29-godišnji osumnjičenik 24. veljače 2019. oko 6,30 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u stanju psihotičnog poremećaja uz intoksikaciju stimulansima i kanabinoidima, zbog čega nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti vladati svojom voljom, zaustavio autobus marke Mercedes Citaro 530G u vlasništvu trgovačkog društva iz Splita. Postupajući u cilju da nanese štetu, osnovano se sumnja da je  osumnjičenik iščupao prednji lijevi brisač autobusa i udarajući njime razbio prednje vjetrobransko staklo, pomično staklo vozača, dva stakla vozača, tri bočna stakla, staklo ulaznih vrata autobusa i poklopac retrovizora. 
Osnovano se sumnja da je neposredno nakon toga kroz otvor razbijenih prednjih vrata autobusa ušao u njega, sjeo na sjedalo vozača autobusa i nogom stiskao papučicu gasa želeći pokrenuti autobus. Vozač je uspio spriječiti osumnjičenika u njegovoj namjeri i tada je osumnjičenik došao do zadnjeg dijela autobusa, iščupao dio branika, otvorio poklopac motora i brisačem udario u njega. Vozač i putnici su u strahu izašli iz autobusa, a počinjenjem ovog kaznenog djela oštećenom trgovačkom društvu prouzrokovana je šteta od 40.207,00 kuna. 
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 551. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku odnosno zbog opasnosti od ponavljanja težeg kaznenog djela koja se može otkloniti isključivo liječenjem osumnjičenika u odgovarajućoj ustanovi. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.