Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv T. P., D. B., Ž. M. i M. P. zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana T. P. (1956.), D. B. (1956.), Ž. M. (1960.) i M. P. (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (4. 3. 2011.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 2. ožujka do 23. travnja 1992. u Šibeniku; tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i tzv. JNA, paravojnih snaga iz SR Jugoslavije te srpskih paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske krajine; kao pripadnici vojne policije koja je bila odgovorna za vojni zatvor "Kuline" postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.
Okrivljenog T. P. se tereti da je u svojstvu zapovjednika 2. satnije 72. bojne Vojne policije i nadređen zapovjedniku zatvora; okrivljenog D. B. se tereti da je u svojstvu zapovjednika navedenog vojnog zatvora (obojica imajući zapovjedne ovlasti nad svim zatvorskim čuvarima te odgovorni za primjenu propisa međunarodnog ratnog prava); okrivljenog Ž. M. se tereti da je u svojstvu pomoćnika zapovjednika 2. satnije 72. bojne Vojne policije i okrivljenog M. P. se tereti da je u svojstvu pomoćnika zapovjednika kriminalističke službe 2. satnije 72. bojne Vojne policije; nakon što su 2. ožujka 1992. u akciji Hrvatske vojske oslobađanja sela Nos Kalik bili zarobljeni te u navedeni vojni zatvor privedeni i zatvoreni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske krajine; 21 ratnog zarobljenika osobno fizički i psihički mučili i zlostavljali, dok okrivljeni T. P. i D. M., znajući da drugi podređeni im čuvari svakodnevno muče i zlostavljaju ratne zarobljenike nisu poduzeli ništa da takva ponašanja spriječe i kazne, i time pristali da im podređene osobe nastave s protupravnim radnjama kao i na njihove posljedice.
Okrivljene T. P., D. B., Ž. M. i M. P. ali i druge nepoznate zatvorske čuvare tereti se da su tukli ratne zarobljenike po glavi i cijelom tijelu nogama, rukama, gumenim palicama, kundacima od pušaka, električnim kabelima i svim drugim prikladnim predmetima do kojih bi došli. Tereti ih se da su ih mučili električnom energijom odnosno ručnim elektrošokerom pod naponom te ogoljelim žicama pod naponom a električna energija je prolaskom kroz sve ratne zarobljenike uslijed udara električne energije stvarala strašne bolove. Tereti ih se da su ih tukli i nakon što bi ratni zarobljenici od iznemoglosti padali na pod nakon trčanja s vrećama napunjenima pijeskom od oko 50 kg. Okrivljenog Ž. M. i M. P. se tereti da su dvojicu ratnih zarobljenika prisiljavali na međusoban seksualni odnos.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika zbog postojanja posebno teških okolnosti kaznenog djela. U odnosu na okrivljenika M. P. razdvojen je postupak zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i istraga će se u odnosu na ovo kazneno djelo dopuniti.