Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 47-godišnjaka zbog prijevare

Nakon što je Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu putem međunarodne pravne pomoći dostavljen zapisnik i snimka o ispitivanju državljanina Bosne i Hercegovine (1970.), Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare iz članka 236. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona. (4. 4. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da 47-godišnjak nije 5. veljače 2015., prilikom stupanja u radni odnos na radno mjesto dužnosnika u jednom državnom dijelu jedne od županija u Federaciji Bosne i Hercegovine, prijavio područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da je zasnovao radni odnos. Osnovano se sumnja da je navedeno učinio u nakani da se znatno nepripadno okoristi i iako je bio svjestan da je sukladno odredbama članka 91. Statuta Republičkog fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja radnika Hrvatske i članka 102. Zakona o mirovinskom osiguranju dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja prava na mirovinu.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je do 30. travnja 2016. osumnjičeniku isplaćivao invalidsku mirovinu temeljem rješenja druge područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 9. studenog 1998. s obzirom da nije raspolagao saznanjima da je osumnjičenik stupio na spomenutu dužnost u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Počinjenjem ovog kaznenog djela proračun Republike Hrvatske je oštećen za iznos od 95.491,42 kune.