Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1957.) i trgovačkog društva iz Splita zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4. u svezi s člankom 215. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona. (5. 2. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 19. veljače 2016. oko 10,00 sati na motorom brodu u vlasništvu trgovačkog društva iz Splita, dok se brod nalazio u međunarodnim vodama (oko 20 Nm jugoistočno od sjedišta CJK Shanghai u Kini) kao voditelj palube i osoba zadužena i odgovorna za provođenje i nadziranje radnje čišćenja skladišta postupio protivno točkama 4. 3. 9. Brodskog priručnika (oznake M-003, Glava 4 - Organizacija i opis poslova na brodu od 25. travnja 2013.) i odredbama članka 133. i 145. Pomorskog zakonika Republike Hrvatske. Okrivljenik je postupio protivno pravilima struke te izričitim naredbama da se prilikom tzv. "malog čišćenja skladišta" preko otvora skladišta ne smije spuštati niti dizati konop sa zavezanom kantom u kojoj se nalazi alat i sredstvo za čišćenje i da se ne smije spuštati poklopac na otvoru skladišta ako nije angažiran drugi član posade koji treba asistirati prilikom spuštanja konopca.

Okrivljenika se tereti da je poduzeo radnju zatvaranja poklopca brodskog skladišta broj 3, iako prethodno nije provjerio jesu li članovi posade (troje vježbenika i mornar) koji su bili u tom skladištu radi njegova čišćenja, izašli iz skladišta, te ih nije upozorio o radnji koju namjerava poduzeti i nije u trenutku poduzimanja ove radnje nedvojbeno utvrdio je li manevarski prostor slobodan od osoba i predmeta. S mjesta na kojem je bio i s kojeg je ručicom (ventilom) zatvarao poklopac, okrivljenik nije vidio cijeli otvor skladišta i nije osigurao da kod zatvaranja poklopca bude prisutan još jedan član posade koji će nadzirati stranu poklopca koju on ne vidi. Okrivljenika se tereti kako je znao da su u skladištu vježbenici i mornar i, svjestan da takvim postupcima i nepoduzimanjem dužnih radnji i mjera može ugroziti sigurnost i zdravlje članova posade koji su čistili skladište, olako je smatrao da neće nastupiti štetni događaj. Zatvaranjem poklopca brodskog skladišta broj 3, poklopac skladišta prignječio je tijelo mornara (1991.) koji je u međuvremenu izašao iz skladišta i nagnuo se preko ruba grotla nad otvorom skladišta kako bi konopom iz unutrašnjosti skladišta izvukao kanticu s alatom za čišćenje. Mornar je zadobio tešku kraniocelebralnu ozljedu s traumatskim šokom zbog koje je preminuo. 

Optužnicom se trgovačkom društvu stavlja na teret da je opisanim kaznenim djelom koje je počinio prvookrivljenik, kao voditelj palube na brodu brodara trgovačkog društva te kao odgovorna osoba za provođenje i nadziranje radnje čišćenja skladišta na brodu, povredom dužnosti postupilo suprotno propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama i time prouzročilo smrt mornara.