Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 25-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1992.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kaznena djela teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz članka 166. stavak 1. u svezi s člankom 163. stavak 1. i 2. i u svezi s člankom 37. Kaznenog zakona, kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz članka 158. stavak 2. KZ-a i kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju iz članka 163. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ-a. (8. 5. 2017.)

Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Splitu ispitao je hrvatsku državljanku (1999.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta  iz članka 166. stavak 1. u svezi s člankom 163. stavak 1. i 2. i u svezi s člankom 37. Kaznenog zakona, kazneno djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz članka 158. stavak 6. u svezi sa stavkom 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina pomaganjem iz članka 158. stavak 6. u svezi sa stavkom 2. i u svezi sa člankom 38. Kaznenog zakona. 

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od prosinca 2016. do kraja veljače 2017. godine na području Županije splitsko-dalmatinske kontaktirajući preko mobilnih telefona sa osumnjičenicom razmjenjivao poruke eksplicitnog seksualnog sadržaja i tražio od osumnjičenice da čini kaznena djela na štetu djece koja su joj bila povjerena; te da je od početka 2017. do kraja veljače 2017. godine zatražio od osumnjičenice da s jednim djetetom dođe radi kaznenih djela na štetu djeteta, i da je od sredine prosinca 2016. do kraja veljače 2017. godine u svom mobilnom telefonu imao spolne sadržaje sa slikama djece i video uradak.

U odnosu na osumnjičenicu postoji osnovana sumnja da je iskoristila povjerenje svoje obitelji i počinila navedena kaznena djela na štetu djece koja su joj bila povjerena u gore navedenim razdobljima. Nakon njena ispitivanja, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu je, temeljem odredbe članka 98. stavak 1. i 2. točka 4. ZKP-a, donio rješenje kojom se prema osumnjičenici određuje mjera opreza zabrane približavanja oštećenoj djeci.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem odredbe iz članka 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a s obzirom da u konkretnom slučaju egzistiraju osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.