Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1991. i 1989.) zbog počinjenja produljenih kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona u svezi s člankom 52. KZ-a. (5. 9. 2017.)

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je od 24. siječnja 2017. do 3. svibnja 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske; svjestan zabrane određene člankom 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga radi daljnje prodaje kokaina i marihuane, koje se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga; prema unaprijed stvorenoj nakani stjecanja nepripadajuće materijalne dobiti od prodaje, u više navrata od za sada nepoznate osobe nabavljao kokain i marihuanu i odnosio u svoju obiteljsku kuću te u obiteljsku kuću drugookrivljenika.
Prvookrivljenika se tereti da je tu drogu prodavao zainteresiranim kupcima na način da je u neposrednom kontaktu ili u telefonskom razgovoru dogovarao s kupcima cijenu i količinu droge, te mjesto i vrijeme isporuke. Prvookrivljenik je naručene količine droge kokain i marihuana preuzimao od drugookrivljenika i  osobno ju prodavao zainteresiranim kupcima.

Drugookrivljeniku se stavlja na teret da je od 24. siječnja 2017. do 28. veljače 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske; protivno članku 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga postupao zajednički i po prethodnom dogovoru sa prvookrivljenikom, svjestan da je ta droga namijenjena daljnjoj prodaji; u više navrata od njega preuzimao kokain i marihuanu koji se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, a potom ih čuvao u svojoj obiteljskoj kući. Nakon što je prvookrivljenik s kupcima dogovorio prodaju droge na njegovo traženje, drugookrivljenik je donosio naručenu količinu droge radi prodaje zainteresiranim kupcima.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoji opravdana bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo. Opstojnost ovog prijedloga temelji se na činjenici da rezultati istrage potvrđuju visok stupanj povezanosti i koordiniranosti između okrivljenika kroz inkriminirano razdoblje u nabavljanju i prodaji veće količine kokaina i marihuane.