Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 35-godišnjaka zbog pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1983.) zbog počinjenja kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona. (5. 11. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 22. kolovoza 2018. između 00,30 sati i 11,00 sati, na području Županije splitsko-dalmatinske; nakon što je drugi okrivljenik počinio kazneno djelo teškog ubojstva žrtve oko 00,30 sati; došao kod tog okrivljenika kući i predao mu svoju odjeću koju je nosio prilikom počinjenja kaznenog djela. Okrivljeni 35-godišnjak predao je okrivljeniku svoju odjeću, a njegovu odjeću bacio u smeće i na parkiralište donio kanistar s benzinom koji je trebao poslužiti drugom okrivljeniku za zapaljenje osobnog vozila ubijene žrtve.
Okrivljeni 35-godišnjak je na traženje drugog okrivljenika svojim osobnim vozilom odvezao njega i djevojku do mjesta gdje je drugi okrivljenik prethodno ostavio osobno vozilo žrtve.   Dolaskom na protupožarni put gdje je bilo osobno vozilo žrtve, drugi okrivljenik je vozilo polio benzinom i zapalio, a neposredno nakon toga osobnim vozilom u vlasništvu okrivljenog 35-godišnjaka zajedno su se udaljili s mjesta događaja.
Okrivljenog 35-godišnjaka tereti se da je opisane radnje počinio znajući da je kritične prigode drugi okrivljenik počinio kazneno djelo teškog ubojstva žrtve i postupao je s namjerom opstrukcije rada policijskih službenika koji su provodili kriminalističko istraživanje radi utvrđenja identiteta počinitelja predmetnog kaznenog djela.