Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništava

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1986.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona. (6. 6. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su se okrivljenici 18. svibnja 2019. oko 00,35 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, postupajući zajednički i dogovorno u nakani da se neosnovano materijalno okoriste, dovezli motociklom marke Yamaha nedaleko od kioska nakon čega je prvookrivljenik ušao u kiosk maskiran bijelom kapuljačom i uz prijetnju pištoljem prema zaposlenici zatražio da mu preda novac. Kad je zaposlenica u strahu zastala, prvookrivljenik je prišao prodajnom pultu i iz otvorene ladice registar blagajne uzeo novac u iznosu od 7.500,00 kuna. Neposredno nakon toga, prvookrivljenik je pobjegao do mjesta gdje ga je prema prethodnom dogovoru čekao drugookrivljenik (1986.) te su se zajedno udaljili u nepoznatom smjeru.
Postoji osnovana sumnja da su se okrivljenici 3. lipnja 2019. oko 18,20 sati na području iste županije, postupajući zajednički i dogovorno u nakani da se neosnovano materijalno okoriste, dovezli motociklom marke Yamaha nedaleko od poslovnice pošte te je prvookrivljenik ušao u poslovnicu maskiran bijelom kapuljačom i uz prijetnju pištoljem prema zaposlenici zatražio da mu preda novac. Zaposlenica je, u strahu za vlastiti život, novac iz blagajne i iz metalne kase stavila u plastičnu vreću koju je prvookrivljenik imao kod sebe te mu je predala. Neposredno nakon toga, prvookrivljenik je pobjegao do mjesta gdje ga je prema prethodnom dogovoru čekao drugookrivljenik te su se zajedno udaljili u nepoznatom smjeru. Počinjenjem ovog kaznenog djela trgovačko je društvo oštećeno za iznos od 1.550,00 kuna.
Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik 15. svibnja 2019. oko 21,10 sati na području iste županije, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, maskiran tamnom maramom i šalom ušao u hostel te s pištoljem u ruci zatražio od gosta hostela da mu preda novac. Oštećenik mu je u strahu predao iznos od nekoliko desetaka kuna i s prvookrivljenikom otišao do svoje sobe gdje mu je predao svoj novčanik, a prvookrivljenik je potom pobjegao u nepoznatom smjeru.
Osnovano se sumnja i da je prvookrivljenik 24. svibnja 2019. oko 19,17 sati na području iste županije, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, maskiran s kapuljačom na glavi i zadignutim ovratnikom crvene trenerke ušao u poslovnicu pošte držeći u ruci pištolj prema zaposlenici zatraživši da mu preda novac. Zaposlenica je u strahu za vlastiti život iz ladice ormara uzela novac kojeg je stavila u plastičnu vrećicu koju je prvookrivljeni imao kod sebe. Prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, potom prišao drugoj zaposlenici prema kojoj je provukao pištolj kroz otvor na pultu i zatražio da mu preda novac pa je ona u strahu, iz ladice ormarića uzela novac kojeg je stavila u istu plastičnu vrećicu, a prvookrivljenik je zatim prišao trećoj zaposlenici od koje je mašući pištoljem također zatražio da mu preda novac. Zaposlenica je u strahu za vlastiti život iz izdvojenog pulta uzela novac kojeg je na traženje prvookrivljenika stavila u njegovu plastičnu vrećicu. Neposredno nakon toga, okrivljenik je pobjegao u nepoznatom smjeru odnoseći plastičnu vrećicu u kojoj je bio iznos od 15.000,00 kuna za koji je oštećeno trgovačko društvo.  

Dežurni zamjenik županijskog državnog odvjetnika u ŽDO-u Split je, nakon ispitivanja dvojice okrivljenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora s obzirom da na strani okrivljenika postoje osobite okolnosti koje opravdaju bojazan da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i donio rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika u trajanju od mjesec dana.