Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv 40-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-a. (8. 11. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da okrivljenik 6. studenog 2017. oko 18,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske upravljajući osobnim vozilom marke Smart ForTwo južnom kolničkom trakom ulice od smjera zapada prema istoku postupio protivno odredbama članka 51. stavak 1., članka 38. stavak 2. i 1. i članka 199. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Okrivljenik je, osnovano se sumnja, upravljao vozilom pod utjecajem droge kokain i amfetamin zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile smanjene i pristao je da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu. Pješačkom prijelazu se nije približio sigurnosnom brzinom kojom ne ugrožava pješake i da može pravodobno zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na kolnik. Dolaskom na mjesto događaja okrivljenik je, osnovano se sumnja, prednjim lijevim dijelom svog vozila udario i na kolnik oborio maloljetnu pješakinju koja je prelazila kolnik ulice od smjera sjevera prema jugu po obilježenom pješačkom prijelazu. Oštećenica je zadobila osobito teške i po život opasne ozljede (krvarenje u glavi, kontuzija pluća i prijelom desne nadlaktice), a okrivljenik je napustio mjesto događaja prometne nesreće koju je sam izazvao i nije pružio pomoć oštećenici, iako je to mogao učiniti bez ikakve opasnosti za sebe ili drugoga.
Nakon ispitivanja okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, koji je sudac istrage prihvatio. Okrivljeniku je određen istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku, s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će okrivljenik boravkom na slobodi počiniti kazneno djelo.